Preventivní program Nový spolužák

Ve dvou dnech absolvovaly třídy 7. ročníku preventivní program Nový spolužák. Šlo o interaktivní představení divadla fórum organizace Divadelta k integraci cizinců.

Představení přináší uvědomění, co vše může být šikana, od posmívání a slovního napadání až po napadení fyzické. Děti mohly na vlastní kůži zažít, jaké to je být někým manipulován. Samy zkoušely, jak se bránit a hned dostávaly zpětnou vazbu o tom, zda je jejich obrana funkční.

Během programu dále zjišťovaly, jak důležité je umět se zastat slabšího a co vše to obnáší. Staly se součástí děje a nanečisto prožívaly fiktivní příběh. Učily se přímým prožitkem.

Po odehrání divadla fórum se žáci účastnili workshopu, který se týkal rozborové a aktivní zpětné vazby, kde s nimi lektoři rozebrali, co přináší jiné země a kultury a jaké odlišnosti jsou pro různé národy typické. Lektoři se také vrátili k prožitému představení a rozebrali s dětmi, jaké emoce prožívala hlavní hrdinka a její utlačovatelé, jak by mohli vzájemný strach z neznámého proměnit v porozumění. S dětmi sledovali možné pozitivní důsledky propojení kultur, jak se můžeme navzájem obohatit a jak nám vzájemná tolerance a respekt může zlepšit kvalitu života.